Reis door Finland

Omhoog

 

Etelä-Suomen lääni (Zuid-Finland)

Helsinki (Zweeds: Helsingfors, Samisch: Helsset) is de hoofdstad van de Republiek Finland. De klemtoon ligt op de eerste lettergreep.
De stad ligt aan de zuidkust van het land aan de
Finse Golf. Helsinki is tevens de grootste stad en in alle opzichten het centrum van het land. De gemeente Helsinki telt ongeveer 560.000 inwoners; het stedelijk gebied heeft echter rond de één miljoen inwoners, zodat bijna een vijfde van de totale Finse bevolking in en om de stad woont.
Helsinki is een tweetalige gemeente met Fins als meerderheidstaal (± 86%). Het Zweeds is de tweede taal (± 6%).
Suomenlinna
(Zweeds: Sveaborg) is een vesting die op zes eilanden voor de haven van Helsinki is gebouwd. Suomenlinna staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en is populair zowel bij toeristen als bij de lokale bevolking. Er wonen ongeveer 900 mensen op de verschillende eilanden, waarvan er 350 het hele jaar door op de eilanden werken. Naast een museum en een bibliotheek is er ook een marineschool.
Zweden begon met de bouw van de vesting in 1748, toen Finland nog onderdeel van het Zweedse koninkrijk was. De architect was de luitenant-kolonel Augustin Ehrensvärd, die zijn ontwerp baseerde op ideeën van Vauban. De vesting was nodig geworden nadat Peter de Grote met de oprichting van Sint-Petersburg en Kronsjtadt een sterke maritieme positie in de Oostzee had ingenomen.
In maart 1808 bezetten de Russische troepen Helsinki. De vesting kon echter niet meteen worden ingenomen. Na onderhandelingen capituleerde de Zweedse commandant Carl Olof Cronstedt en werd Suomenlinna aan de Russen overgedragen. Deze overgave werd in 1809 gevolgd door de Vrede van Fredrikshamn, waardoor Finland een autonoom hertogdom binnen het Russische Keizerrijk werd en 600 jaar Zweedse heerschappij over Finland werd afgesloten.
Onder Russische heerschappij werd de vesting uitgebreid en werd de capaciteit tot 13.000 man verhoogd. De vrede werd beëindigd door de Krimoorlog (
1854-1856). Geallieerde strijdkrachten van Frankrijk en Engeland bombardeerde de vesting gedurende drie dagen. Hierdoor raakte Suomenlinna zwaar beschadigd. Na de Krimoorlog werd Suomenlinna gerestaureerd en opnieuw uitgebreid.
Oorspronkelijk heette de vesting in het Zweeds Sveaborg, wat vrij vertaald Zwedenburcht betekent. De Finse naam was Viapori. Nadat Finland in 1917 onafhankelijk werd, werd de Finse naam om nationalistische redenen in Suomenlinna veranderd, wat Fins fort betekent.

Hämeenlinna is de hoofdstad van Etelä-Suomen lääni.      
                  
Lappeenranta (Zweeds: Villmanstrand) is een gemeente en stad aan de oevers van het Saimaameer in Zuidoost-Finland.
Lappeenranta is de hoofdstad van de regio Zuid-Karelië. Met 59.000 inwoners (31 december 2004) is het de 11e stad van Finland.

Lahti (Zweeds: Lahtis) is een gemeente en stad in het zuiden van Finland, ongeveer 100 km ten noordoosten van Helsinki in de Finse provincie Zuid-Finland en in de Finse regio Päijät-Häme. De stad ligt aan de heuvelrug Salpausselkä (een eindmorene) en aan het meer Vesijärvi. Lahti telt bijna 100.000 inwoners (2004) en is daarmee de zesde gemeente van Finland.
De kerk (ontworpen door Alvar Aalto in 1978) en het raadhuis (ontworpen door Eliel Saarinen in 1912) staan tegenover elkaar op twee heuvelruggen. Vermeldenswaard is verder de Sibeliushal, een geheel uit hout opgetrokken concertgebouw bij het haventje. Lahti bezit een radio- en televisiemuseum, van verre herkenbaar door de twee masten van een oude zendinstallatie. Bij de springschansen bevindt zich een skimuseum.
 
The Fiskars Corporation is een bedrijf dat in 1649 opgericht is in Fiskars Bruk (Fins: Fiskarsin Ruukki), nu een wijk in Raseborg.
Raseborg ligt ongeveer 100 km ten westen van Helsinki langs de oude weg van Turku naar Vyborg.
Tegenwoordig is Fiskars bekend door de fabricage van scharen, bijlen en messen.

Merken en producten binnen de Fiskars Groep

bulletFiskars (scharen en tuingereedschappen)
bullet Iittala (keukengerei en glas)
bullet Gerber (messen en gereedschappen)
bullet Silva (outdoor producten, speciaal navigatie uitrusting)
bulletBuster (boten)

Na de overname van Iittala Groep en Silva in 2006-2007 is Fiskars eigenaar van verschillende merken

bullet Arabia (keramiek, keukengerei, serviezen; Finland)
bulletBodaNova (glas, messen, scharen, tafelgerei; Sweden)
bullet Brunton (outdoor producten en uitrustingen; United States)
bullet Hackman (kookgerei, messen, scharen, tafelgerei; Finland)
bullet Höganäs Keramik (keramiek; Sweden)
bullet Høyang-Polaris (kookgerei; Norway)
bulletRaadvad (Denmark)
bulletRörstrand (porselein; Sweden)

                   


         
 

Gastenboek

© Birkelund camping
Birkelund-camping, Hovsvegen 50, N-3577 Hovet i Hallingdal Norge
Tlf. 0047 45 29 78 41

informasjon@birkelund-camping.com