Reis door Finland

Omhoog
Etelä Suomen lääni
Länsi Suomen lääni
Itä Suomen lääni
Oulun lääni
Lapin lääni
Ahvenanmaan lääni

 

 

                        1. Etelä-Suomen lääni    (Zuid-Finland)

                        2. Länsi-Suomen lääni    (West-Finland)

                        3. Itä-Suomen lääni        (Oost-Finland)

                        4. Oulun lääni                (Oulu)

                        5. Lapin lääni                (Lapland)

                        6. Ahvenanmaan lääni    (
Ålandseilanden)


Finland bestaat uit 6 provincies (Fins: läänit, Zweeds: län). De provincie-opdeling werd in 1634 ingevoerd en in 1997 werd het aantal provincies teruggebracht van 12 naar 6.
Het zijn hierdoor administratieve eenheden geworden. Elke provincie wordt geleid door een maaherra, landshövding die is aangesteld door de president na een voorstel van het kabinet.

Finland
, officieel de Republiek Finland, is een land in Noord-Europa met 5.266.114 (2013) inwoners is met een bevolkingsdichtheid van 15,6/km² (2013), na IJsland en Noorwegen, het dunstbevolkte land van Europa. Finland ligt
tussen Rusland in het oosten, Noorwegen in het noorden en Zweden in het noordwesten. Ten zuiden wordt het van Estland gescheiden door de Finse Golf. Ten westen ligt de Botnische Golf en ten zuidwesten de Oostzee met aan de overkant buurland Zweden.

In de Middeleeuwen namen de Zweden het land in en werd Finland een provincie van Zweden met als hoofdstad Turku (Åbo). In 1808 werden de Zweden verdreven door de Russen, die er in 1809 een Groothertogdom van maakten en de regering in Helsinki vestigden. Na de Russische revolutie in 1917 verklaarde Finland zichzelf onafhankelijk. Sporen van dit verleden zijn te zien van halverwege de kust van de Botnische Golf tot aan de Russische grens. De meeste steden in dit gebied werden gebouwd door de Zweden, hoewel sommige later door de Russen werden aangepast. Het merendeel van de kastelen en kerken is ook van Zweedse afkomst en zelfs nu zijn veel leefgemeenschappen nog tweetalig en hebben steden en straten vaak zowel een Finse als een Zweedse naam.

Finland heeft meer dan 3,7 miljoen
sauna's.

De hoofdstad is Helsinki. Finland wordt wel 'het land van de duizend meren' genoemd, in werkelijkheid zijn er ongeveer 188.000 meren.
Het grootste meer is het Saimaameer. In het zuidoosten is het land bespikkeld met ontelbare meren en meertjes.
De naam Finland heeft de betekenis van veenland, en is zo genoemd vanwege de talrijke hoogvenen. Ook de Finse benaming voor hun land, Suomi, heeft deze betekenis.
Het land is een democratische republiek met een gekozen president. Het presidentschap van Finland duurt 6 jaar, plus een eventuele herkiezing van nog eens 6 jaar, wat resulteert in een maximaal presidentschap van 12 jaar.
 
Finland kan worden onderverdeeld in drie belangrijke geografische streken
 
bulletin het zuiden en het westen ligt een laagliggende kuststrook (30 - 130 kilometer breed), met de meeste van de belangrijkste steden van het land en veel van zijn akkerland
bulletde kuststrook gaat langzaam over in een enorm bebost binnenlands plateau, de Finse Merenvlakte (gemiddelde hoogte: 90 - 180 meter). In dit gebied liggen ongeveer 60.000 meren, waarvan vele door korte rivieren, beken en kanalen worden verbonden en zo waterwegen vormen die door de beroepsvaart worden gebruikt
bulletde derde streek van het land ligt in het noorden van de noordpoolcirkel en maakt deel uit van Lapland (Fins: Lappi). Het gebied is dun bebost of onvruchtbaar en heeft een gemiddelde hoogte van ongeveer 340 meter. Het noordwesten van het gebied ligt gemiddeld wat hoger en is onderdeel van het Scandinavisch Hoogland. Hier ligt onder andere de berg Halti, die met een hoogte van 1328 meter het hoogste punt van Finland is

Finland bestaat voor ongeveer 70% uit bos en 30% uit water en akkerland.
De grootste meren zijn het Saimaameer, het Inarimeer, en het Päijännemeer. Kemijoki en Oulujoki zijn de langste rivieren van het gebied en samen met Tornionjoki, Finlands belangrijkste waterwegen

Steden

De relatief kleine bevolkingsomvang en de lage bevolkingsdichtheid van Finland komt ook tot uiting in de steden van het land. Deze zijn gering in aantal en relatief klein van omvang. De hoofdstad Helsinki is met circa 560.000 inwoners met afstand de grootste stad van het land. In het stedelijk gebied van Helsinki wonen ruim 1 miljoen mensen, bijna 1/5 van de totale bevolking. De steden Tampere en Turku hebben elk een agglomeratie van ongeveer 300.000 inwoners. Stedelijke gebieden met rond de 100.000 inwoners zijn Oulu, Lahti, Kuopio en Jyväskylä. Opvallend is de vrij grote ruimtelijke spreiding van de Finse steden, hoewel ze bijna alle in het zuidelijk deel van het land liggen.

Kleinere steden en dorpen in het noorden van Finland zijn nog steeds in de oude staat gebleven van 1800 en daarvoor.
In Finse dorpjes lijkt het vaak alsof de tijd heeft stilgestaan.

Belangrijke steden

bullet Joensuu
bullet Jyväskylä
bullet Kotka
bullet Kuopio
bullet Lahti
bullet Lappeenranta
bullet Oulu
bullet Pori
bullet Rovaniemi
bullet Tampere
bullet Turku
bullet Vaasa

De Kerstman, Joulupukki

In het koude hoge noorden van Finland woont de beroemde Kerstman, in het Fins Joulupukki. Joulupukki woont in Lapland vlakbij Rovaniemi op de Noordpoolcirkel. Hij heeft een houten huis en vele rendieren. De woonplaats van Joulupukki is het hele jaar toegankelijk voor publiek. Zijn woonplaats heeft de naam Santa Claus Village, in het Fins: Joulupukin Paja. Vlakbij Santa Village ligt het vliegveld Rovaniemi waar vele toeristen uit Japan en China aankomen om de Kerstman te ontmoeten. De Kerstman heeft bij Santa Village een tunnel die 100 meter omlaag gaat naar de grot van Santa, waar al het speelgoed wordt gemaakt en er leuke dingen te doen zijn voor kinderen en volwassenen.

Gastenboek

© Birkelund camping
Birkelund-camping, Hovsvegen 50, N-3577 Hovet i Hallingdal Norge
Tlf. 0047 45 29 78 41

informasjon@birkelund-camping.com