Reis door Finland

Omhoog

 

Itä-Suomen lääni (Oost-Finland)

Mikkeli (Zweeds: Sankt Michel) is een stad in het zuidoostelijke binnenland van Finland. Mikkeli ligt aan een noordelijke uitloper van het Saimaameer. De gemeente telt 47.000 inwoners. Mikkeli is hoofdstad van de provincie Oost-Finland en centrum van de regio Zuid-Savo.
Op de plaats van Mikkeli lag al eeuwenlang een markt- en later ook een kerkdorp. De naam is afgeleid van de aartsengel Michael.
In 1838 ontving Mikkeli stadsrechten, in 1843 werd het provinciehoofdstad. Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad ook bisschopszetel.
Mikkeli is met name bekend om haar militaire geschiedenis. Al in de 17e eeuw was in het dorp een garnizoen gelegerd. In 1789 vond een grote veldslag tussen Russische en Zweeds-Finse troepen plaats bij de landengte Porrassalmi. Mikkeli werd in de Winter- en Vervolgoorlog door Maarschalk Mannerheim als hoofdkwartier van de Finse strijdkrachten gekozen. De stad werd hierdoor zwaar gebombardeerd. Op de plek van het voormalige hoofdkwartier staat nu een museum.
Mikkeli is eveneens de toegangspoort tot het Finse merengebied en daardoor van belang als toeristisch centrum. Bezienswaardigheden zijn de heuvel Naisvuori, met daarop een uitkijktoren, de domkerk en de houten kerk van de plattelandsgemeente.

Kuopio is een gemeente en stad gelegen in het binnenland van Finland, in het noorden van de provincie Oost-Finland. De stad heeft meer dan 90.000 inwoners; dit maakt van Kuopio één van de acht grootste steden van Finland.
De stad wordt omgeven door het meer Kallavesi. Het centrum bestaat net als vrijwel alle Finse steden uit een rastervormig stratenpatroon; in Kuopio wordt dit patroon nog 'verdubbeld' doordat de blokken tussen twee straten in doorsneden worden door smalle stegen.
De belangrijkste bezienswaardigheid is de uitkijktoren op de Puijo-heuvel.

Savonlinna (Zweeds: Nyslott) is een gemeente en stad in de Finse provincie Oost-Finland en in de Finse regio Zuid-Savo. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 822 km² en telde 27.602 inwoners in 2003. Savonlinna ligt aan het Saimaameer.
Het kasteel Olavinlinna (gebouwd in de 17e eeuw) vormt min of meer de basis van de stad.
In het buitenland is Savonlinna vooral bekend door het gelijknamige Opera Festival.

De Verla molen is tegenwoordig een museum en staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst. Het is een goed voorbeeld van de vroegere Finse bosbouw en de kleinschalige pulp, karton en papierindustrie. De molen staat in een idyllisch plaatsje waar nog goed te zien hoe de mensen vroeger leefden en werkten. In de molen is goed te bekijken hoe het karton en papier vroeger gemaakt werd en de omstandigheden waarin mensen werkten.

                                                               

              

Gastenboek

© Birkelund camping
Birkelund-camping, Hovsvegen 50, N-3577 Hovet i Hallingdal Norge
Tlf. 0047 45 29 78 41

informasjon@birkelund-camping.com