Reis door Finland

Omhoog

 

Lapin lääni (Lapland)

         

Rovaniemi (Noord-Samisch: Roavvenjárga) is het bestuurlijk centrum van de Finse provincie Lapland. De stad ligt vrijwel op de poolcirkel, waar twee rivieren, de Kemijoki en de Ounasjoki samenvloeien. De stad heeft ongeveer 35.000 inwoners. Op 1 januari 2006 is de aangrenzende gemeente bij de stad gevoegd, de nieuwe gemeente heeft ongeveer 60.000 inwoners. Met een oppervlakte van 8.016 km² is het ongeveer gelijk aan Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland bij elkaar.
De streek waar Rovaniemi ligt wordt waarschijnlijk al sinds de steentijd onafgebroken bewoond. Op grond van archeologische vondsten wordt aangenomen dat de streek in de eerste eeuwen na Christus bezocht werd door reizigers vanuit Karelië en de kust van de Noordelijke IJszee.
In de 19e eeuw kende de stad een sterke groei. Die hing samen met het begin van het 'ontginnen' van de natuurlijke rijkdommen van Lapland, de bossen. De opkomende houtindustrie zorgde voor een toestroom van werkkrachten, waarvan Rovaniemi als handelscentrum kon profiteren. In 1929 kreeg het stadsrechten. In 1938 werd de stad 'hoofdstad' van Lapland. De stad werd vrijwel compleet verwoest tijdens de Laplandoorlog, de oorlog tussen Finland en Duitsland in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog (1944). De stad werd na de oorlog geheel opnieuw opgebouwd naar een plan van de architect Alvar Aalto die zich daarbij baseerde op de vorm van een rendiergewei. Het geeft de stad enerzijds een moderne indruk, aan de andere kant is er wel erg veel grijs beton aanwezig. De snelweg E75 snijdt de stad in tweeën.
Wat
Madrid is voor Sinterklaas, is Rovaniemi voor de Kerstman. Het grote verschil tussen beiden is echter dat de residentie van de Kerstman voor kinderen daadwerkelijk te bezoeken is. Even buiten de stad op de poolcirkel ligt het Santapark. Het is van verre te herkennen aan de autobussen vol toeristen, ook hartje zomer, wanneer het een stopplaats is voor bustochten naar de Noordkaap.

Aan de oever van de rivier Ounasjoki werd op 6 december 1992 het Arktikum geopend. Het Arktikum bestaat uit 2 afdelingen nl. het provinciemuseum van Lapland en het Arktisch Centrum. In het museum is informatie te vinden over de wisselwerking tussen mens en natuur in het Arctisch gebied, de bevolking van Fins Lapland, de Samen en hun levensstijl, de rendieren en het Noorderlicht (Aurora borealis).
Het Arktikum is onderdeel van de universiteit van Rovaniemi. 

Klimaat

bulletgemiddelde temperatuur : +0,2°C
bulletjaarlijkse hoeveelheid regen : 535 mm
bulleter ligt gemiddeld ongeveer 183 dagen per jaar sneeuw op de grond
bulletlaagste temperatuur ooit gemeten : −47.5°C, gemeten op 28 januari 1999
bullethoogste temperatuur ooit gemeten: +30.6°C
bulletde Middernachtzon is te zien van 6 juni tot 7 juli
 
Enontekiö (Noord-Samisch: Eanodat; Zweeds: Enontekis) is een gemeente binnen de Finse provincie Lapland.
De gemeente ligt in het linkeroor van Finland, ingeklemd tussen de Zweedse gemeente Kiruna en de Noorse gemeenten Storfjord, Gáivuotna, (Kåfjord), Nordreisa, and Kautokeino. Binnen Finland grenst het aan Muonio, Kittilä en Inari. De gemeente bestaat uit wildernis; de dorpen liggen bijna allemaal langs de belangrijkste wegen in de gemeente (en ook provincie), de E8 (noord-zuid) , de Finse rijksweg 93 (oost west) en Finse weg 956.
Het belangrijkste dorp en bestuurscentrum is Hetta, ook weleens Enontekiö genoemd, of Hetta Enontekiö. Het dorp ligt op de kruising van de wegen 93 en
956. Andere plaatsen van nog enige betekenis zijn Kilpisjärvi, Kaaresuvanto en Palojoensuu, gedrieën gelegen aan de Könkämärivier / Muonio.

                     

Gastenboek

© Birkelund camping
Birkelund-camping, Hovsvegen 50, N-3577 Hovet i Hallingdal Norge
Tlf. 0047 45 29 78 41

informasjon@birkelund-camping.com