Reis door Finland

Omhoog

 

Ahvenanmaan lääni (Ålandseilanden)

         

Åland (Zweeds: Åland, Fins: Ahvenanmaa) is een Finse provincie met verregaande autonomie. Het grondgebied valt samen met de gelijknamige eilandengroep de Ålandseilanden in de monding van de Botnische Golf, halverwege Zweden en Finland. Het inwonertal bedraagt 25.392, de hoofdstad is Mariehamn.
Åland is geheel Zweedstalig. De provincie is gedemilitariseerd en de bewoners hoeven niet te voldoen aan de Finse dienstplicht. Åland heeft een autonome regering en een eigen parlement en is lid van de Noordse Raad. Verder bezit Åland een eigen politiekorps, een eigen vlag, eigen kentekenplaten en geeft het eigen postzegels uit. Ålandse schepen varen niet onder Finse maar onder Ålandse vlag.
Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor de eilandengroep, naast de traditionele landbouw en scheepvaart. Mariehamn is een taxfree haven voor tabak en alcohol. De grote veerboten tussen Stockholm en Helsinki of Turku maken daarom allemaal een tussenstop in Mariehamn.
De soevereiniteit van Åland behoort volledig toe aan die van Finland en de eilanden zijn dan ook een onderdeel van de Europese Unie. Bij de toetreding van Finland tot de EU heeft Åland echter wel, in verband met zijn speciale staatkundige status, binnen de EU ook een speciale status gekregen, vooral op belastingtechnisch gebied. Dat laatste vooral omdat anders de belangrijkste inkomstenbron voor de eilanden zou wegvallen.

Mariehamn (Fins: Maarianhamina) is de hoofdstad van de Finse provincie Åland, een eilandengroep in de Oostzee tussen Zweden en Finland. Åland is een autonoom, gedemilitariseerd en eentalig Zweeds gebied.
Mariehamn heeft 10.900 inwoners. Er is een haven waar veerboten aanleggen die tussen Stockholm en Turku of Helsinki varen.

        

Gastenboek

© Birkelund camping
Birkelund-camping, Hovsvegen 50, N-3577 Hovet i Hallingdal Norge
Tlf. 0047 45 29 78 41

informasjon@birkelund-camping.com